תכנון ההכנסה לעת הפרישה

השאלה איך מגינים על הפנסיה של אזרחי ישראל? נתונה למחלוקות פנימיות:

באוצר מצד אחד, הממונה על שוק ההון ומנכ”ל המשרד תומכים בהבטחת תשואה בטוחה וגבוהה לגמלאים, אך מנגד, אגף התקציבים מוטרד מהעלויות הגדלות של האג”ח המיועדות בתקציב המדינה.

הרכילות גורסת שהדי המחלוקת שהתחוללה במשרד האוצר הגיעו עד לפריז, למפגש שנערך שם לפני זמן מה בין ראשי האוצר ובנק ישראל לבין נציגי המדינות החברות ב OECD, לקראת הצגת הדו”ח השנתי של OECD על כלכלת ישראל. אחד הפרקים המורחבים בדו”ח נוגע למערכת הפנסיה של ישראל, ולשאלה אם המדינה ערוכה לשלם פנסיה ראויה לאזרחיה כלומר, פנסיה שהיא קרובה לשכר האחרון לפני גיל הפרישה.

ערב המפגש בפריז הפיץ OECD את טיוטת הדו”ח להערות של ישראל ושל שאר המדינות החברות בארגון. מקורות יודעי דבר מספרים שאחת ההערות בטיוטה נגעה לסוגיה של איגרות החוב מבטיחות התשואה, שישראל מוכרת לקרנות הפנסיה שלה, האג”ח המיועדות. ההערה הזו היתה בטיוטה ערב המפגש בפריז, אבל הוצאה ממנה לאחר המפגש. בכך גבר צד אחד במסדרון של משרד האוצר זה של הפיקוח על הביטוח ושל מנכ”ל האוצר על צדו האחר של המסדרון, זה של אגף התקציבים ואגף החשב הכללי.retire

כבר זמן רב שישראל שואלת את עצמה אם הפנסיה שהיא עתידה לשלם לאזרחיה תהיה ראויה כלומר, אם היא תעמוד ביחס תחלופה סביר בין קצבת הפנסיה לאחר הפרישה לבין השכר ערב הפרישה. לשאלה הזאת פנים רבות קודם כל בפן הבסיסי, האם צפויה בכלל בעיה ביחס התחלופה העתידי. התשובה המדויקת ביותר היא: תלוי. תלוי בשכר של הפורש ערב הפרישה, תלוי אם הוא משך פיצויים מקרן הפנסיה, תלוי כמה שנים הוא עבד ברציפות, תלוי מה תהיה הצמיחה בישראל, וכתוצאה מכך מה תהיה הריבית המשולמת בשוק ההון, ועוד.
אם צריך להכליל, ההערכה היא שבכל הנוגע לבעלי שכר בשיעור של עד השכר הממוצע במשק, אם הם יעבדו ויחסכו ברציפות (ולא ימשכו כספי פיצויים), הם ייהנו כנראה מיחס תחלופה סביר. מי שמשתכרים יותר מכך, ומי שמושכים את כספי הפיצויים יהיו בבעיה.

גם לכם נמאס לקחת סיכונים מיותרים ? נמאס לכם שגוזרים עליכם קופון מכספי הפנסיה שלך ? נמאס לכם שהריבית בבנק נמוכה וכמעט אפסית על החסכונות, ואתם לא מקבלים תשואה ראויה על כספכם? נמאס לכם שאין אפיק בו תוכלו לחסוך ולהבטיח לעצמכם תשואה ראויה ?

על פי טבלאות שמפרסם מידי פעם משרד האוצר אנו למדים כי הפנסיה של כל אחד ואחת מכם נשחקת באופן קבוע כך שבפועל התגמולים שישולמו לכם כאשר תצאו לפנסיה הם נמוכים בהרבה ממה שאתם צופים כיום.
במצב, בו תוחלת החיים עולה בהתמדה והתשואות המושגות בקרנות הפנסיה הן אפסיות או שליליות, החיסכון לפנסיה הופך לאפיק בטוח פחות ובעיקר כזה שלא יוכל באמת לכלכל אתכם לאחר פרישתכם. מפחיד? בהחלט כן!

יתרה מכך, חוסר הוודאות בשווקים הפיננסים בשנים האחרונות, יחד עם ירידות חדות בבורסות ברחבי העולם , המתחילות במזרח הרחוק ומגיעות עד אלינו, מחדדים שוב את הצורך למצוא אפיק השקעה בטוח ומניב, שיוכל לאפשר לנו לישון בשקט, ליהנות מהשקעה יציבה שמניבה תזרים מזומנים קבוע ולהבטיח לעצמנו קיום בכבוד .
השקעות בנדל”ן למגורים שמעניקות תשואה שוטפת קבועה ובסיכון נמוך יחסית, הן למעשה אפיק ההשקעה הנכון והטוב ביותר.

אם כך, בודאי אתם שואלים, היכן נמצאות ההזדמנויות האמיתיות בתחום הזה?

ואני עונה לכם על כך שכמובן אל תוותרו על כספי הפנסיה שכבר חסכתם ומי שכבר יש בבעלותו קרן פנסיה כזו שבה הופקדו כספיו וכספי המעביד ,במשך השנים על פי החוק , חזקה עליו שיקבל עם צאתו לגמלאות סכום כסף כלשהו , אם כי על פי הסקירה מעלה , לא ברורה גובה הגמלה שיקבל.

אין בטחון מוחלט, כפי הנראה, גם כשחוסכים מחסות המעביד ,עם ערבות כלשהיא של המדינה . והנעלם הוא גדול מאוד .
לכל אחד מאיתנו גם חסכונות כאלה ואחרים שהשכלנו לשמור ליום סגריר , או ליום בו נרצה לעזור לילדים ,כל אחד וחסכונותיו הוא.

ואולם חוסר הוודאות שאנו חיים בה לגבי השנים בהם נפרוש ובאיזו רמת חיים נוכל להרשות לעצמנו לחיות , האם רמת החיים בה אנו חיים היום או ,חלילה ,נהיה מחוייבים לרדת ברמת החיים דווקא בשנים בהם אנו היינו רוצים לחיות ברווחה כלכלית ולשם כך אף עשינו פעולות רבות כל חיינו הבוגרים בהם עבדנו.

נכון ישנם כאלה שאת חסכונותיהם השכילו להשקיע בנכסי דלא ניידי בארץ ומחוצה לה ואלה, כפי הנראה יחיו ברמת חיים גבוהה יותר. למזלם של אלו האחרונים כל השקעה בתחום הנדל”ן בארץ בעשורים האחרונים השתלמה ואפילו השתלמה מאוד, גם אם לקחו חלק מהמשקיעים הלוואות מובטחות במשכנתא מהבנקים הרי שבמהלך השנים החזירו הלוואות אלו ולקראת הפרישה שלהם לגמלאות יהנו משכר דירה פנוי כרנטה חודשית קבועה בנוסף לתשלום קצבת הפנסיה וקצבת הביטוח הלאומי לה הם זכאים.

financial_success_roadsignאם כך, היה מומלץ, מנסיון העבר, אם נותן להקיש ממנו לעתיד, כי לכל אחד שיש מעט כספי חסכון, כי ימצא זה את הדרך לרכוש נכס נדלמי כזה או אחר שיעמוד לרשותו בעתיד כפנוי מחובות כך שיוכל להנות מהכנסה פאסיבית נוספת לעת פרישה. יתרון גדול להשקעות מעין אלה ניתן גם לראות בכך שלאחר לכתנו מן העולם , הנכס יעבור בירושה ויעזור גם לדורות הבאים מבחינה כלכלית.

בשנים האחרונות מעזים יותר ויותר ישראלים להרחיק לכת עם השקעות מעין אלה ומשקיעים אותם בנכסים דלא ניידי מעבר לים. מסתבר שההשקעה מעבר לים, עם כל הסיכונים המחושבים שנלקחים בחשבון, הינן השקעות, על פי הרוב, שמוכיחות את עצמן כטובות ובעיקר מן הסיבה שההחזר על ההשקעה בחו”ל ,במקומות מסויימים, מניבה הרבה יותר מאשר בארץ והסכומים יכולים להגיע עד פי 2 ו 3 ואפילו יותר.

לכן אם אתם בגיל ועדיין יש לכם זמן עד הפרישה , היה מומלץ כי תתכננו את הפנסיה שלכם ,בצורה חכמה ,כדי שתוכלו לחיות ברווחה יחסית לעת הפרישה .

אודות יוסי חביב

הכותב הינו מומחה בהטמעת אסטרטגית ניהול השינוי (Turn Around), ביצירת אסטרטגיית מנועי צמיחה כלכליים, גידול מתמיד בהכנסות, יצירת עצמאות פיננסית ושגשוג כלכלי. ירושלים

מומלץ לקרוא גם..

Miami – Little Haiti Gas Station

דילוג לתוכן